Moordspel

Een moordspel plaatst je in de schoenen van een detective. In een groep moet je, vaak onder het genot van een hapje en een drankje, een ingewikkeld mysterie oplossen. Daarbij is de dader meestal een lid van jullie gezelschap. Er is dus een moordenaar in jullie midden! Jullie moeten aan de hand van aanwijzingen, bewijsmaterialen en hints van de spelleiding uitvinden wie dat is. Een moordspel is een spannend en vermakelijk spel dat denkkracht vereist, en waarbij je jezelf uit kunt leven in de rol vabn een verhaalkarakter. Verander bijvoorbeeld in een utler, een dienstmeisje, een deftige dame of één van de andere karakters van het spel.

Hoe gaat een moordspel in zijn werk

Moordspellen worden gespeeld in teams die afgestemd zijn op het aantal karakters in het spel. Een moordspel is als het ware een detectiveverhaal dat in stukjes is opgesplitst. Tijdens het spel krijgt elke speler steeds nieuwe informatie over zichzelf en over de andere deelnemers. Tegen het einde van het spel is er, als het goed is, voldoende informatie verzameld om de dader aan te kunnen wijzen. Om dat te doen moeten de spelers samen overleggen over wat ze weten, theorieën opstellen over wat er gebeurd kan zijn, en het bewijsmateriaal goed bekijken. Sommige evenementenbureau’s zorgen voor live toneelspel en aankleding van de ruimte in thema. Ook kunnen de deelnemers soms verkleedkleren krijgen die ze meteen in hun rol plaatsen. Het klassieke thema van het moordspel is een landhuis waar iemand is vermoord (zoals bij het bordspel Cluedo), maar er zijn ook veel andere creatieve thema’s in omloop, allemaal met unieke karakters, verhaallijnen en een eigen oplossing.

Wat kost een moordspel

Moordspellen worden vaak geleverd inclusief diner en live theater. Meestal worden ze georganiseerd op de locatie van het evenementenbureau of in een restaurant naar keuze. Sommige aanbieders komen naar de eigen locatie toe. De prijzen van moordspellen liggen redelijk hoog. Vaak betaal je voor deze activiteit (inclusief eten) zo’n € 40 tot €60 per persoon. Aanbieders in studentensteden zijn vaak aanzienlijk goedkoper.