Kanotocht

Een kanotocht is een vorm van watersport waarbij deelnemers een route afleggen in kano’s of kajaks (eenpersoonskano’s). Met deze snelle en lichte bootjes kunnen de deelnemers in korte tijd een mooie route afleggen. In ons land zijn er een flink aantal aantrekkelijke kanoroutes. Die kunnen de kanovaarders dwars door de natuur voeren, maar ook door de grachten van een stad. Daardoor kun je een prachtig natuurgebied bezoeken op een unieke manier, of oude monumenten uit een heel ander oogpunt bekijken.Varen met een kano is geschikt voor sportievelingen die een zo snel mogelijke tijd willen neerzetten, maar ook voor mensen die het gewoon leuk vinden om op het water te zijn en zich door de stroming mee laten voeren.

Hoe werkt een kanotocht

Kano’s en kajaks worden verhuurd door gespecialiseerde ondernemingen. Vaak hebben die een afgiftepunt en een innamepunt voor de bootjes. Bij de eerste halte worden de kano’s uitgedeeld, bij de tweede worden ze weer ingenomen. Soms worden de boten ook met een oplegger naar een startpunt vervoerd, waar ze aan de deelnemers worden uitgereikt. Er zijn kano’s in verschillende uitvoeringen: er bestaan twee-, drie-, en vierpersoons versies, maar ook kajaks die ruimte bieden aan één persoon en nog sneller zijn. Varen in een kano is eenvoudig. De deelnemers roeien met een peddel aan weerszijden van de boot (of aan beide kanten tegelijkertijd bij een kajak). Daarbij moeten ze hun bewegingen en roeisnelheid op elkaar afstemmen. Een kano is licht en kan gemakkelijk door één persoon uit het water worden getild om hem in te leveren of onderweg een pauze te houden.

Voor wie is een kanotocht geschikt

Iedereen die het leuk lijkt om te varen zonder te hoeven zeilen of een motorboot te bedienen kan een kano reserveren. De lengte van het traject kan aangepast worden aan de voorkeuren van de deelnemers. Soms is er een pauze met een picknick of een borrel bij een horecagelegenheid aan het water inbegrepen. Het is niet nodig om in goede conditie te zijn om een kano naar het eindpunt te peddelen. Wel is het van belang dat de deelnemers kunnen zwemmen. Een kano is namelijk niet het meest stabiele vaartuig dat er bestaat. De prijzen voor een middagje kanoën variëren van zo’n €15 tot €30 per deelnemer.