Archery tag

Archery tag is een actief spel dat wel een beetje lijkt op het bekende paintball. Het verschil hierbij is dat Archery tag gespeeld wordt met pijl en boog. De pijlen zijn voorzien van een dikke kop van zacht schuim, waardoor ze minder hard aankomen dan de verfkogels bij paintball. Doordat een pijl en boog moeilijker te hanteren is dan een automatisch geweer vereist Archery tag meer vaardigheid, en is het een actiever spel.

Hoe gaat Archery tag in zijn werk

Archery tag wordt meestal gespeeld op een open terrein, bijvoorbeeld een bos waar bomen voor een natuurlijke bescherming zorgen. Ook kunnen er houten platen, oliedrums, camouflagenetten en andere objecten zijn aangebracht op het terrein. Achter al deze objecten kunnen de deelnemers dekking nemen en strategisch spelen. Aan het begin van het evenement worden de deelnemers geïnstrueerd over het juiste gebruik van pijl en boog. Ook krijgen ze een helm uitgereikt die ze beschermt tegen pijlen die afdwalen richting het gezicht. De deelnemers krijgen de instructie om sowieso nooit op het hoofd te richten, en nooit van te dichtbij te schieten. Vervolgens worden ze opgedeeld in groepen.

Spelmodi

Er zijn verschillende spelmodi mogelijk bij Archery tag.

  • Team tegen Team – Bij deze modus worden de spelers opgedeeld in twee (of meer) teams. Hun doel is om alle deelnemers van het andere team uit te schakelen, door ze te raken met een pijl. Om dat te doen moeten ze hun tegenstanders strategisch besluipen, samenwerken, en daarbij telkens nieuwe pijlen (die over het terrein verspreid raken) oppakken en afvuren.
  • Free for All – hierbij speelt een aantal deelnemers individueel voor de winst. De laatste deelnemer die nog in het spel is wint. Bij deze spelvorm zie je vaak dat sommige deelnemers in het begin een bondje sluiten, en elkaar later verraden als dat zo uitkomt.
  • Archery tag met doelen – Er kan ook gespeeld worden met schuimrubberen doelen, waarbij het eerste team dat de stationaire doelen van de tegenpartij heeft geraakt wint. Daarbij kan het een regel zijn dat elke deelnemer die uit het spel raakt er na een bepaalde periode weer in mag, zodat niemand definitief af is.

Voor wie is Archery tag geschikt

Archery tag is een erg leuk en strategisch spel. Maar er is wel wat conditie voor nodig. Heen en weer rennen door ruig trein, en achter de begeerde pijlen aanjagen met een nauwsluitend masker om kan flink wat energie kosten. Gelukkig voor minder atletische spelers kan je bij Archery tag ook als een sluipschutter achter een boom of andere bescherming schuilen totdat de tegenstander vanzelf binnen schootsafstand loopt. Archery tag kan gespeeld worden bij een bureau dat andere outdoor games aanbiedt, maar het is ook mogelijk wanneer je zelf een geschikt terrein hebt, om een set met bogen, pijlen en maskers te huren voor een dag. De prijs hierrvan is vrij laag.