Zeskamp

Een zeskamp is een uitje dat je misschien nog wel kent van gymnastiek op school. Het wordt vaak gespeeld op introducties, en is tegenwoordig ook te huren voor bedrijfsuitjes en andere teambuilding activiteiten. Je probeert bij een zeskamp om zo goed mogelijk te presteren op een reeks van sportieve spellen. Vaak speel je tegen andere teams. Er zijn ook varianten van het uitje waarbij je meer of minder dan 6 spelen doet. De Highland Games die ook vaak georganiseerd worden voor uitjes, zijn hieraan verwant: ook hierbij probeer je een reeks van spellen zo goed mogelijk uit te voeren.

Hoe gaat een zeskamp activiteit in zijn werk

Bij een zeskamp moet je met je team samenwerken om een sportieve activiteit uit te voeren en daarmee zo hoog mogelijk te scoren. Commerciële organisatoren van zeskampen maken zelf een mix van onderdelen. Een zeskamp bestaat vaak uit een paar van de volgende onderdelen.

  • A-lopen: een van de deelnemers staat op een houten frame in de vorm van een A. Daaraan zijn een aantal touwen verbonden, die door de andere deelnemers bewogen moeten worden om de A van een begin- naar een eindpunt te laten lopen.
  • Hindernisbaan: een hindernisbaan bestaat uit een route met verschillende objecten die de deelnemers moeten overwinnen om aan het eindpunt te komen. Vaak moeten ze hierbij samenwerken, denk bijvoorbeeld aan overleggen over hoe ze het beste over een hoge muur heen kunnen komen.
  • Levend tafelvoetbal: dit wordt gespeeld in een veld dat uit een groot luchtkussen bestaat. De deelnemers zitten vast aan palen die over het veld hangen, net zoals bij een tafelvoetbalspel. Nu moeten ze, zonder van de palen weg te gaan, tegen het andere team strijden en proberen zoveel mogelijk doelpunten te scoren.
  • Levend sjoelen: levend sjoelen is een activiteit die plaatsvindt op een luchtkussen dat ingesmeerd is met schuim. Als je een flinke aanloop neemt, dan kun je meters ver over het luchtkussen glijden. Nog leuker is het als de deelnemers elkaar mogen lanceren als levende sjoelschijven!
  • Zaklopen: zaklopen is de bekende activiteit van Koningsdag. De deelnemers moeten zo snel mogelijk in jute zakken naar de andere kant komen. Ook zijn er varianten waarbij meer deelnemers samen in een grote zak staan. Goede coördinatie en samenwerking is dan belangrijk om vooruit kunnen komen.
  • Handboogschieten: bij boogschieten is het de bedoeling om het blazoen aan de andere kant van de baan te raken. Elke deelnemer mag hierbij proberen te schieten met een echte handboog.

Hoe regel je een zeskamp uitje

Zeskamp is leuk als je meerdere grote teams hebt. Je kunt op verschillende locaties in ons land zeskamp spelen bij evenementenbureaus die hun activiteiten permanent uitgestald hebben. Maar ook is het mogelijk om de spellen, inclusief alle materialen, naar een locatie van jouw keuze te laten komen. De prijzen verschillen per arrangement, maar zijn vaak betaalbaar.