Een teambuildingsuitje organiseren

Evenementen die teambuilding tot doel hebben verbeteren de communicatie tussen collega’s, zorgen dat ze samen doelgerichter naar oplossingen toe kunnen werken en halen de onderlinge banden aan. Door middel van leuke spelletjes waarbij samenwerking centraal staat leren collega’s om elkaar tijdens leuke activiteiten op een nieuwe manier te leren kennen. Geen wonder dat zulke uitjes populair zijn.

Je kunt voor een teambuildingsuitje een externe evenementenorganisator inschakelen, maar er zijn ook toegankelijke spellen die je zelf met een minimum aan moeite en kosten kunt neerzetten. Dit zijn een paar suggesties.

Levende knoop ontwarren

Dit is een klassieke oefening voor teambuilding. Alle spelers gaan dicht bij elkaar staan, sluiten de ogen en houden hun handen in de lucht. Op een teken van de spelleider verbinden ze hun handen met die van iemand anders, tot iedereen twee willekeurige handen vastheeft. De spelers openen hun ogen en zien nu dat ze in een levende, menselijke knoop verwikkeld zijn. Zonder hun handen los te laten moeten ze nu de knoop ontwarren. Daarvoor is overleg en leiderschap nodig – ook leidt het tot hilarische taferelen van collega’s die onder en over elkaar heen moeten kruipen.

Tapijtrace

Elk team wordt op een stuk tapijt gezet. Gebruik voor dit spel niet de mooiste zwarte vloerkleden van kantoor: een oud kleed of een bouwzeiltje voldoen ook prima. Het is de taak van elk team om hun kleed als eerste over een finishlijn te schuiven, zonder dat er ooit iemand het kleed verlaat. Om dat te doen zullen de deelnemers mensen heen en weer moeten verplaatsen en goed moeten communiceren.

Ton optillen

In het midden van een vierkant staat een grote, blauwe ton met een rand – zulke tonnen zijn bij veel groothandels te koop of te leen. De groep wordt in tweeën gedeeld en elk team heeft een stel lange, sterke touwen tot hun beschikking. Ze moeten nu, zonder in het vierkant te komen, de ton met de touwen uit het vierkant tillen, waarbij die niet de grond mag raken. Ook dit spel vereist flink wat coördinatie en een goede vooropgezette strategie.

Quiz

Een pub quiz organiseer je eenvoudig zelf bij de vrijdagmiddagborrel. Online zijn duizenden gratis quizvragen te vinden, zodat je een quiz kunt samenstellen die is afgestemd op het niveau en de interesses van je collega’s. Tijdens de quiz zullen zij veel moeten overleggen over de juiste antwoorden en krijgen de wat stillere mensen ook de gelegenheid om hun expertise te laten zien.