Een kinderfeestje met actieve spelletjes organiseren

Ken je ze nog van vroeger, de spelletjes die je op de kermis kon doen? Eenvoudige activiteiten met alledaagse materialen die toch ontzettend leuk waren voor kinderen. Op de posters van BGA zie je soms kinderen ouderwetse spellen als zaklopen en touwtrekken spelen. Vergane glorie, vroeger was alles beter…

Maar wacht. Waarom gebruik je deze ouderwetse spelletjes niet als basis voor een actief kinderfeestje? Dit zijn een paar aanraders die de kinderen absoluut waarderen en bijna niks kosten.

  • Zaklopen

Een set jute zakken is voldoende om dit spel te spelen. Kinderen gaan met hun voeten in de zak staan terwijl ze de randen vasthouden. Nu moeten ze zo snel mogelijk over de eindlijn hupsen! Speel dit op een zachte ondergrond, want er gaat ongetwijfeld iemand vallen. Voor oudere kinderen kan je een moeilijker parcours uitzetten.

  • Eierlopen

Kinderen moeten bij dit spel een estafette lopen over bankjes, over een wip, rond bomen en wat je verder nog bij de hand hebt. De twist is dat ze dat moeten doen met in hun hand of mond een lepel met daarop een ei. Valt het ei, dan moeten ze terug naar de start om een nieuw ei te halen. Reken er niet op dat de kleding en je tuin schoon blijven tijdens dit spel!

  • Ballontrappen

Elk kind moet een ballon opblazen en die met een kort touwtje aan zijn enkel vastbinden. Het doel is om de ballonnen van andere kinderen kapot te trappen en zelf je ballon te beschermen. Dit grappige spel kan in teams gespeeld worden, maar ook als ieder-voor-zich-uitdaging werkt het.

  • Koekhappen

Grappig én lekker – koekhappen is een klassieker. Hang een serie plakken ontbijtkoek aan touwtjes vanaf een (was)lijn op neushoogte van de kinderen. Ze moeten op het startsein zo snel mogelijk hun koek helemaal opeten, waarbij ze hun handen niet mogen gebruiken. Het lijkt zo simpel, maar de ronddraaiende plak koek te pakken krijgen is best moeilijk!

  • Ezeltje prik

Dit spel kost iets meer werk. Schilder of teken een ezel zonder staart op een rol behang, en hang die op een houten muur of zachthouten bord. Elk kind moet nu één voor één met een blinddoek op een punaise met een staart op de juiste plek op de ezel prikken. Kinderen vinden het leuk en uitdagend om geblinddoekt een spel te spelen, en voor de toeschouwers is het hilarisch om naar te kijken.

  • Spijkerpoepen

Dit spel ziet er natuurlijk belachelijk uit, maar kinderen vinden het leuk. Laat de kids een spijker aan een touwtje aan hun broek bevestigen. De spijker moeten ze achter hun billen houden, en ze moeten de spijker in de hals van een fles laten zakken. Net als koekhappen klinkt dit veel eenvoudiger dan het is!

  • Buspiet

Een soort verstoppertje dat het goed doet in grotere tuinen of parkjes. Er is een zoeker die de anderen probeert te ontdekken en ze ‘afbuut’ op een centrale bal. Als één van de verstopte kinderen de bal eerder bereikt dan de zoeker, mag hij zichzelf ‘vrijbuten’. Maar de bal kan ook tot drie keer toe worden weggetrapt om een nieuwe ronde te beginnen.