Een bezoek aan Burgers’ Zoo

Een van de mooiste dierentuinen in Nederland is waarschijnlijk wel Burgers’ Zoo. Dit ruim opgezette park, gelegen nabij Arnhem, is vooral bekend om de werkelijkheidsgetrouwe nabootsingen van natuurlijke biotopen. De gigantische klimaathal die ruimte biedt aan een tropisch oerwoud, genaamd Burgers’ Bush, is de meest bekende attractie van dit type. Maar ook de uitgestrekte Desert, die een Noord-Amerikaanse woestijn voorstelt, en Burgers’ Ocean, met haar verzameling van enorme aquaria, mogen er zijn. In 2019 werd deze dierentuin verder uitgebreid met de Mangrove, een tropisch moeras waarin vlinders vrij rondvliegen. Lees hier waarom een uitje naar Burgers’ Zoo absoluut de moeite waard is!

De ‘ouderwetse’ dierentuin

Het traditionele gedeelte van Burgers’ Zoo, de klimaathallen dus buiten beschouwing gelaten, is alleen al een bezoek waard. De meeste bekende dierentuindieren zoals leeuwen, tijgers, giraffen, olifanten en kamelen zijn hier gehuisvest in ruim opgezette verblijven, die de dieren de mogelijkheid verschaffen om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Een deel van de dierentuin is opgezet als safaripark, waarin zowel de aanwezige kuddes hoefdieren alsook de grote roofdieren veel ruimte tot hun beschikking hebben. Burgers’ Zoo biedt bovendien ruimte aan kleinere dieren, die ook erg interessant zijn, zoals bijvoorbeeld stokstaartjes, maki’s, neusberen en doodshoofdaapjes. Door hun speelse gedrag en constante activiteit zijn deze diertjes vooral geliefd bij kinderen. Over kinderen gesproken: bij het (betaalbare!) parkrestaurant zijn grote binnen- en buitenspeeltuinen aangelegd, waar de kleintjes urenlang plezier kunnen beleven in een jungle-achtige omgeving. Verder zijn in het dierenpark ook nog mensapen aanwezig, zoals gorilla’s en chimpansees. Tevens bevinden zich in de dierentuin volières met verschillende soorten vogels.

Burgers’ Bush

Dit kunstmatige oerwoud is in een enorme kas gebouwd, die ruimte biedt aan de opzienbarende hoge bomen die er groeien. Het inrichten van de hal heeft een enorm bedrag gekost en zonder een gunstige lening bij qeld.com/nl/ zou de hal eigenlijk onbetaalbaar zijn geweest. Maar het was het absoluut waard: het ecosysteem in deze Bush functioneert optimaal, zodat zeldzame dieren zich er kunnen voortplanten en moeilijk te houden exotische planten tot bloei kunnen komen. Behalve een gigantische partij groen vind je in het oerwoud veel verschillende vogelsoorten, vleerhonden, hagedissen en boomkikkers. Kleinere verblijven binnen de hal huisvesten capibara’s, otters, kaaimannen en aardvarkens.

Burgers’ Desert

Deze attractie stelt een steenwoestijn voor zoals je die vind in het westen van de Verenigde Staten en in Mexico. Er is veel moeite gedaan om de hal op een echte woestijn te laten lijken. Gigantische blokken beton zijn speciaal gegoten en bewerkt om de gelijkenis met natuurlijke rotspartijen te verkrijgen. Ook de Desert wordt bevolkt door veel verschillende vrij rondvliegende vogels. In de lente komen de cactussen, struiken en droogteminnende planten tot bloei en hullen de hal in een zee van prachtige kleuren. En ook hier zijn er typische woestijndieren, zoals lynxen, dikhoornschapen en pekari’s te bewonderen. In een ondergronds deel van de Desert kun je bovendien kleine terraria met nachtdiertjes bekijken. Hier sta je oog in oog met ratelslangen, vleermuizen en knaagdieren.